Workshop collodium fotografie

Voor de zesde keer alweer deden we een driedaagse workshop in Duitsland. Vorige jaren hielden we ons bezig met pinhole fotografie en de afdruktechnieken cyanotypie en calotypie (blauw- en bruindruk). Dit jaar werkten we met platencamera’s en de wonderlijke en ingewikkelde techniek van de collodium, ook wel  natte plaat fotografie genoemd.
Er kan bij deze techniek heel veel mis gaan, en dat gebeurde dan ook. Andere deelnemers hadden aan het eind van dag twee nog geen mooie plaat gemaakt, wij hadden meer geluk. We namen drie heel mooi gelukte plaatjes mee naar huis en nog wat ‘schöne Fehler’.

Omdat de workhops elk jaar op hetzelfde Schloß plaatsvinden hadden we geen zin om weer foto’s van de barokke gebouwen te maken. Samen met Stefan uit Oldenburg hebben we portretten gemaakt. Lang stil staan.. de belichtingstijden in de schaduw en halfzon waren ongeveer 10 tot 20 seconden. Dit jaar waren handschoenen en schorten echt nodig, de chemicalien waren behoorlijk heftig. Gelukkig vonden de eerste en laatste stappen in het proces buiten plaats (het asfalteren van de plaatjes, het opgieten van de collodium, en later het fixeren en spoelen), maar het dompelen in het stinkende zilverbad en het ontwikkelen gebeurde in de donkere kamer. (Ist jemand im Silberbaaaaad??)

Mooie platen van andere deelnemers

De groep en de donkere kamer