Oeds Expo

Dit voorjaar en deze zomer fotografeerde ik in opdracht van de stichting Berlagehuis Usquert voor een expositie in de serie Noordelijke Architecten Portretten. De foto’s die ik maakte toonden boerderijen van architect Oeds de Leeuw Wieland. Oeds was een heel bouwlustige architect, actief in de omgeving van Loppersum, waar hij Hotel Spoorzicht voor zichzelf bouwde en uitbaatte. Zijn (rijke) klanten waren zijn opdrachtgevers, hij bouwde en verbouwde aan de lopende band herenboerderijen, villa’s, notariswoningen, renteniershuizen in eclectische stijl.

De expositie gaat over de boerderijen die hij ontwierp en bouwde, over Groninger boerderijen in het algemeen, en er is aandacht voor de gevolgen van de aardbevingen, versterkingen en modernisering voor de oude panden.

Voor de foto’s die ik maakte en meer over de opdracht zie de pagina Oeds Boerderijen rechts in de menubalk.

De tentoonstelling loopt tot en met 2 september en is te zien op twee locaties; het stationsgebouw in Loppersum (waar mijn foto’s gebruikt zijn), en de Oeds boerderij Oezingaweer aan de Zeerijperweg, waar je installaties kunt vinden. In het stationsgebouw ligt een coole mega blokkenpuzzel gemaakt met mijn foto’s erop en daar draait ook een korte film over Groninger boerderijen.