Over Studio Stedum

Studio Stedum is een samenwerking tussen Janna Bathoorn en Jan Alwin
de Jong.

Janna fotografeert in opdracht, al twintig jaar en inmiddels alleen nog maar voor de leukste opdrachtgevers! (De eindeloze mannen-in-pakken-portretten waren het ergst..)

Studio Stedum doet samen eigen tijdrovende projecten zoals rare animatiefilmpjes maken voor mensen die jarig zijn, korte filmpjes maken op Super8 film (dat wordt alleen een beetje een dure hobby) en fotograferen met oude camera’s, of helemaal zonder camera’s. Echt waar.
We zitten ook graag op de bank met een mooi boek of we gaan naar het IKEA museum om daar op de bank te zitten. Om de boeken en de trips naar Scandinavië te kunnen betalen werkt Jan Alwin voor een leuke baas en fotografeert Janna in opdracht.

Heel soms geven we vorm. Ons oude huis als we weer eens verbouwen, of onze jaarlijkse kerstkaart. In opdracht doen we het alleen nog maar als het om iets heel bijzonders gaat, het ontwerp gedrukt wordt met een RISO-printer en we helemaal helemaal los mogen gaan. Met het maken van websites zijn we gestopt. Die zijn nooit af (zie deze website) en zien er al gedateerd uit voordat zoekmachines ze laten zien in de zoekresultaten (zoals bij deze website). Wij hebben nog nooit een opdracht gekregen via Google of deze website trouwens, alleen maar via via. Maar dat zou ook kunnen komen omdat we geen geld uit willen geven aan een tekstschrijver en bezoekers van de site het geklets niet kunnen waarderen.

Vooral Jan Alwin heeft een fascinatie voor oude camera’s, maar ook Janna is nog analoog afgestudeerd en ziet graag een vers gemaakte foto verschijnen in het ontwikkelbad. We proberen regelmatig gekregen camera’s uit, hebben nog een doka en hebben jarenlang elke zomer workshops oude fototechnieken in Duitsland gevolgd, denk aan het het met rare kwasten lichtgevoelige emulsies aanbrengen op tekenpapier en het belichten ervan met zonlicht, zo oud.

De serie EpiEcclesiae is een serie die we samen maakten. We hopen dat die serie klaar is.
Voor de Groninger Kerken maakten we in opdracht een serie pinholefoto’s op kleurenfilm. Deze serie is permanent te zien in de moderne blob van hun kerk aan de Coehoornsingel in Groningen.

Op deze website brengen we zowel eigen werk als opdrachtwerk onder de aandacht. Eerder deden we ook ontwerpwerk, dat kom je ook nog her en der tegen in de blogjes. (Ook zoiets, blogs, er staat altijd een verouderde blog bovenaan. Bij ons meestal een gezellige zelfgemaakte nieuwjaarswens)
Op deze site vind je naast zo’n berichtenstroom pagina’s over een aantal onderwerpen (rechts voor niet mobiele kijkers).

Veel kijk- en leesplezier. Alleen plaatjes kijken mag hoor, deze introductiepagina heeft je al wel genoeg tijd gekost.


* * *


Jan Alwin de Jong (Apeldoorn 1973) studeerde bedrijfseconomie aan de Universiteit van Groningen. Sinds 1998 werkt hij als webdeveloper, dtp’er en it’er, zowel als zelfstandige als in loondienst. In vrije tijd ontwikkelt hij foto’s of zichzelf.

Jan Alwin was één van de eerste gelukkige kinderen met een Commodore 64 computer. Hierdoor leerde hij al spelenderwijs programmeren in Basic. Als hij niet achter de computer zat dan tekende hij grootse steden en werelden op vellen kettingpapier of las boeken. Tijdens zijn studie werkte hij mee aan het faculteitsblad en de almanak en maakte zich zo de eerste grafische programma’s eigen. Voor het Economisch Magazine maakte Jan Alwin ook foto’s en hij nam deel aan het USVA Videocollectief. Dat hij na zijn studie dan ook niet de economie in ging, maar DTP’er en programmeur werd was niet meer dan logisch.
Jan Alwin de Jong op LinkedIn

Janna Bathoorn (Groningen 1976) deed na een HBO opleiding marketing (Nima A&B) de Kunstacademie in Groningen. Binnen de afdeling vormgeving communicatie studeerde ze af met documentaire serie foto’s over Turkije.  Ze heeft bij onder meer bij IKEA en Noorderlicht fotografie gewerkt en werkt sinds 2004 als zelfstandig fotograaf.

Janna heeft altijd al verzameld, gearchiveerd, gerangschikt, geëtaleerd en georganiseerd.
Zat ze niet achter haar bureau te knippen, plakken en te schrijven, dan was ze buiten op pad met haar camera. Alle uitjes werden vastgelegd in beeld en schrift, in vakantieboeken en in brieven. Een nieuwe kast of stoel voor haar kamer betekende dat alles anders moest staan totdat het plaatje weer klopte. Vanaf haar tienertijd werkte ze mee aan de buurtkrant, de eerste jaren was dat nog letterlijk knip- en plakwerk, en hielp ze bij het drukken van de krant.
Janna Bathoorn op LinkedIn