Fotografie

jannamersin

Janna Bathoorn studeerde af in 2004 aan Academie Minerva in Groningen met een documentaire serie foto’s gemaakt tijdens een vijf weken durende reis door Turkije. Haar opleiding deed ze binnen de afdeling vormgeving communicatie.  De reden om niet binnen de afdeling autonome kunst te studeren was vanwege de behoefte aan het leren werken in opdracht, en vanwege de lange stage die de afdeling communicatie kent.

Opdrachtgevers weten haar te vinden voor de verslaglegging van momenten (gebeurtenissen, bijeenkomsten), situaties (veranderingen, uitgangssituaties) en plekken (interieurs, boerderijen, dorpen, buurten).  Janna mist niet gauw iets, begrijpt hoe je een verhaal opbouwt en weet de sfeer goed te vangen. Ingrijpen en sturen doet ze alleen als het nodig is, haar foto’s zijn daardoor eerlijk en documentair. Ze heeft oog voor detail, maar kan ook de grote lijnen goed weergeven.

Door haar lange stage bij het Grand Theatre krijgt ze nog geregeld een opdracht in de dans en theaterwereld. Tijdens deze stage heeft ze een goed gevoel voor timing ontwikkeld, en met haarzelf de afspraak gemaakt om nooit te flitsen.

Gedurende 7 jaar werkte Janna bij Noorderlicht, als expositiebouwer, in de galerie, op de festivals, en op kantoor. Ze zag er onnoemlijk veel fotoseries voorbij komen en las de bijbehorende verhalen.

Janna fotografeert graag interieurs en architectuur, (mensen in hun) omgevingen, zowel stedelijke als landelijke en werkt meestal in serie. Ze heeft een grote interesse in het dagelijks leven van gewone mensen en de omgeving waarin dit leven zich afspeelt; huizen, straten, dorpen of wijken. Vooral de veranderingen die plaatsvinden en de verschillen tussen plekken hebben haar aandacht.